Australian Kelpie

Australian Kelpie

Informatie

 

Herkomst

Dit ras is in Australië in de praktijk van het dagelijks werken met vee ontstaan. Zijn ontwikkeling is nauwkeurig gedocumenteerd. De voorouders van de Kelpie zijn Britse herdershonden, om precies te zijn English North Country Collies van het Rutherford type, alhoewel er nog altijd verhalen de ronde doen dat hij een Dingo-kruising is. Tegenwoordig zijn er zo’n 100.000 Kelpies werkzaam ‘down under’. Ze kunnen goed met verschillende soorten dieren werken: schapen, geiten, rendieren en gevogelte.

Algemeen voorkomen

Een herdershond waar qua uiterlijk weinig aan toe te voegen of op af te dingen is. De Kelpie heeft een compact lichaam dat iets langer dan hoog is met sterke, goed ontwikkelde benen. Het pezige, geharde spierstelsel is duidelijk merkbaar onder de glanzende vacht.

Schofthoogte

reuen 46 - 51 cm; teven 43,5 - 48,5 cm

Gewicht

11,5 - 20,5 kg

Vacht

De Kelpie heeft een dubbele vacht die uit korte, dichte ondervacht bestaat en harde, weerbestendige bovenwacht. Hij komt meestal voor in de kleuren zwart, zwart en roestbruin, rood of lever.

Gebruik

Herdershond.

Gezondheid

Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie en de aanwezigheid van erfelijke oogafwijkingen.

Aard

IJverig, attent, leergierig, onvermoeibaar, meestal gericht op één persoon. De Kelpie is een uitgesproken workaholic: zeer energiek en op werken gericht.

Bijzonderheden

Af en toe borstelen.

Bron

Raad van Beheer

Joomla templates by a4joomla