Schipperke

Schipperke

Informatie

 

Herkomst

Schipperke is afgeleid van het Vlaamse woord voor herdershondje: 'scheperke'. Het is een wijdverbreid misverstand dat de naam van dit kleinste herdershondje afkomstig is van Schippershondje. Vermoedelijk heeft dit oude ras inderdaad in vroeger tijden bij de schapen gewerkt. Door zijn luidruchtige gedrag is het hoeden van vee niet de sterkste kant van het Schipperke. Nog steeds zoekt hij graag het gezelschap van paarden op. Verder maakt hij jacht op mollen en jaagt konijnen en hazen uit het kreupelhout.

Algemeen voorkomen

Een kleine stevige hond zonder staart die zich duidelijk groter voelt dan hij is. Het oog is eerder ovaal dan rond. Het Schipperke heeft een levendige uitdrukking en een uitstekend gehoor.

Schofthoogte

ongeveer 25-35 cm

Gewicht

groot slag 5 - 8 kg; klein slag 3 - 5 kg

Vacht

De vacht is overvloedig en voelt wat hard aan. Het Schipperke heeft een kraag en een broek. De effen zwarte vacht glanst mooi.

Gebruik

Waakhond, verdelger van ongedierte, gezinshond.

Gezondheid

Geen ernstige rasspecifieke gezondheidsproblemen bekend.

Aard

Dartel, soms onstuimig, onverschrokken, alert, nieuwsgierig, intelligent, beweeglijk, lenig, bedrijvig, onvermoeibaar, zeer waaks met een scherpe blaf, hij blaft graag, trouw, gericht op zijn gezin, zacht voor kinderen, houdt zich afzijdig van vreemden. Dapper, springt in de bres voor alles waarvan hem de wacht is toevertrouwd, nieuwsgierig en steeds druk bezig met wat er in zijn directe omgeving gebeurt. Het Schipperke is ondanks zijn grootte bepaald geen schoothond; hij laat zich niet vertroetelen. Hij is juist door zijn grootte wel geschikt voor mensen die klein behuisd zijn.

Bijzonderheden

Regelmatig borstelen en kammen.

Bron

Raad van Beheer

Joomla templates by a4joomla