Zuid-Russische Ovcharka

Zuid-Russische Ovcharka

Informatie

Herders- en Berghonden van Zuid- en Oost-Europa en Azië, Vereniging

Herkomst

Deze hond is een bewaker en verdediger van de kudde. Hij is gefokt om de krachtige wolven in het zuiden van de Oekraïne en de Krim aan te kunnen.

Algemeen voorkomen

Een grote, sterk gespierde hond met hangende oren en een staart die aan het einde in een haak hangt. De Zuid-Russische Owcharka is levendig en heeft zeer snelle reflexen.

Schofthoogte

reuen minimaal 65 cm; teven minimaal 62 cm

Gewicht

40 - 60 kg

Vacht

De Zuid-Russische Owcharka heeft een dubbele vacht die weerbestendig is: een dichte ondervacht en een lange, ruwe en borstelige bovenvacht. Hij komt voor in de kleuren wit, verschillende tinten grijs/beige en in wit met grijze platen.

Gebruik

Herdershond en waakhond.

Gezondheid

In het ras komt heupdysplasie voor; verder geen rasspecifieke problemen bekend.

Aard

Zelfstandig, eerlijk, onomkoopbaar, moedig, intelligent, sober en hard voor zichzelf. Hij is zeer trouw aan zijn baas en diens gezin, wantrouwend tegenover vreemden, dominant (reuen dulden soms geen andere reuen op hun terrein) en zeer territoriumgebonden. Hij handelt meestal naar eigen inzicht en kan dat razendsnel doen. De opvoeding moet op wederzijds respect gebaseerd zijn; een Zuidrussische Owcharka voert alleen een bevel uit als hij daar het nut van inziet. Deze hond is eschikt voor mensen die de ruimte hebben en afgelegen wonen; het is zeker geen hond voor beginners.

Bijzonderheden

Regelmatig kammen en borstelen.

Bron

Raad van Beheer

Joomla templates by a4joomla