Welsh Corgi Cardigan

Welsh Corgi Cardigan

Informatie

Welsh Cardigan Club Nederland
Nederlandse Welsh Corgi Club
Dutch Welsh Corgi Association

Herkomst

Deze Corgi is afkomstig uit de streek Cardiganshire in Wales. Corgi's zijn gefokt voor het drijven van vee. Dat doen ze door luid blaffend de koeien in de hakken te bijten: het zogenaamde 'heelen'. Respect verkrijgen ze door in de neus van bijvoorbeeld een dwarse stier te bijten. Corgi's zijn door hun bijt- en blafgedrag minder geschikt voor het drijven van schapen. Sinds 1934 worden Cardigans en Pembrokes als twee verschillende rassen gezien.

Algemeen voorkomen

Een laagbenige, stevige herdershond die zeer beweeglijk is. Hij is iets langer dan de Pembroke en herkenbaar aan zijn dikke vossenstaart.

Schofthoogte

bij benadering tussen 25,4 - 30,5 cm

Gewicht

reuen 10 - 12 kg; teven 10 - 11 kg

Vacht

De vacht is recht en kort tot middellang met een dikke ondervacht. De Cardigan mag alle kleuren hebben; wit mag niet overheersen. Ze zijn vaak gestroomd, blue merle, beige en zwart-wit.

Gebruik

Herdershond, gezinshond

Gezondheid

Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van erfelijke oogafwijkingen.

Aard

Levendig en actief, waaks, wantrouwend tegenover vreemden, intelligent, leert graag, gehard en moedig, vrij rustig. Hij heeft veel uithoudingsvermogen en is trouw aan zijn gezin. De Cardigan heeft een apart gevoel voor humor. In een gezin met kinderen moet hem op jonge leeftijd al afgeleerd worden om te 'heelen'.

Bijzonderheden

Af en toe borstelen.

Bron

Raad van Beheer

Joomla templates by a4joomla