Tatra (Owczarek Podhalanski)

Tatra

Informatie

Tatra Club

Herkomst

Deze fraaie berghond is afkomstig uit het Tatragebergte dat zich uitstrekt van Polen tot in Slowakije. Hier worden ze vandaag de dag nog steeds als bewakers van schaapskuddes gebruikt. Steeds vaker houdt men deze honden alleen als beschermer van huis en haard. Zoals bij alle witte berghonden kon de herder hem 's nachts door zijn witte vacht onderscheiden van het roofwild dat het vee belaagde.

Algemeen voorkomen

Een grote, stevige, zwaar gespierde hond die rechthoekig is gebouwd; de teven zijn iets langer dan de reuen. Hij geeft de indruk van kracht en beweeglijkheid, zijn ogen staan ernstig.

Schofthoogte

reuen 65 - 70 cm; teven 60 - 65 cm

Gewicht

45 - 69 kg

Vacht

De vacht is op de hals en romp lang, dicht en recht, soms iets golvend en voelt hard aan. Hij heeft een dikke ondervacht en een fraaie pluimstaart. De Tatra is effen wit, crèmekleurige vlekken zijn niet gewenst.

Gebruik

Herdershond, waakhond.

Gezondheid

Geen rasspecifieke problemen bekend; incidenteel komt wel heupdysplasie voor.

Aard

Rustig, beheerst, schrander, moedig, leergierig, onafhankelijk, zelfstandig, zeer terughoudend naar vreemden, vriendelijk voor zijn gezin, zeer waaks. Vanwege zijn zelfstandige aard moet een Tatra consequent opgevoed worden; dan is hij zeer trouw en beschermend voor de mensen, kinderen en dieren voor wie hij zich verantwoordelijk voelt.

Bijzonderheden

Regelmatig kammen en borstelen.

Bron

Raad van Beheer

Joomla templates by a4joomla