Slovensky Cuvac

Slovansky Cuvac

Informatie

Herders- en Berghonden van Zuid- en Oost-Europa en Aziƫ, Vereniging

Herkomst

Een stoere, indrukwekkende berghond die al eeuwenlang voorkomt in het tussen Slowakije en Polen liggende Tatragebergte. De Cuvac stamt af van het grote witte prototype van de kuddebewaker, dat zich duizenden jaren geleden over Oost-Europa heeft verspreid. Onverschrokken treedt de Cuvac indringers, wolven maar ook beren tegemoet. In de loop van de jaren is hij zo gefokt dat hij in staat is om hoge snelheden te ontwikkelen. Ook is hij zeer wendbaar en heeft een opmerkelijk makkelijke gang.

Algemeen voorkomen

De Slovensky Cuvac lijkt op het eerste gezicht op de Tatra, maar is wat slanker en zijn vacht mist de ivoren glans van die van de Tatra. Hij is rechthoekig gebouwd en staat op tamelijk hoge, stevige benen. In actie wordt het hoofd hoog en de staart over de lendenen gedragen.

Schofthoogte

reuen 62 - 70 cm; teven 59 - 67 cm

Gewicht

tot 48 kg

Vacht

De vacht is een dichte en ruige pels en reu heeft opvallende lange manen. Licht golvend bij de manen op de rug minder golven.

Gebruik

Herdershond, waakhond; vroeger wel ingezet bij de douane.

Gezondheid

Geen rasspecifieke problemen bekend; incidenteel komt wel heupdysplasie voor.

Aard

Zeer moedig, alert, vlijtig, waaks, beheerst, trouw, vriendelijk en lief en daarom volgens sommigen geschikt als gezinshond. Anderen vinden de Cuvac woest, onafhankelijk en eigenzinnig.

Bijzonderheden

Af en toe borstelen.

Bron

Raad van Beheer

Joomla templates by a4joomla