Schotse Herdershond Langhaar

Schotse Herdershond Langhaar

Informatie

Schotse Herdershonden Vereniging 'De Collieclub'

Nederlandse Collie Club

Schotse Herder Vrienden

Herkomst

Al in de vorige eeuw werd de Collie als tentoonstellingshond gebruikt, maar zijn grootste bekendheid heeft hij gekregen door de tv-serie Lassie.

Algemeen voorkomen

De Collie maakt een waardige, intelligente indruk waarbij een totale harmonie domineert. Zijn voornaamste kenmerk is zijn expressieve hoofd dat perfectie en een zekere mystieke ondoorgrondelijkheid uitdrukt. De zachte, iets schuin geplaatste ogen en de fraaie tip-oren dragen hier zeker toe bij.

Schofthoogte

reuen 56 - 61 cm, teven 51 - 56 cm

Gewicht

23 - 34 kg

Vacht

De Collie komt voor in de bekende 'sable' kleur die varieert van lichtgoud tot diep mahonie, tricolor en blue merle. Witte typische Collie-aftekeningen zoals de kraag zijn toegestaan. Er zijn zowel langharige als kortharige Collies.

Gebruik

Van origine een geharde herdershond voor het schapenhoeden in het ruige Schotland, tegenwoordig een geschikte huishond.

Gezondheid

Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie en pups op de aanwezigheid van de erfelijke oogafwijking CEA.

Aard

De Collie is een vrolijke, energieke en waakse hond die zeer gehecht is aan zijn eigen mensen. Begrippen als werkwillig, sociaal, lief, beschermend, attent, gevoelig en slim zijn allemaal van toepassing. Hij kan prima bij andere huisdieren en (kleine) kinderen.

Bijzonderheden

De langharige Collie moet zeker eens per week helemaal goed uitgeborsteld worden

Bron

Raad van Beheer

Joomla templates by a4joomla