Puli

Puli

Informatie

Herders- en Berghonden van Zuid- en Oost-Europa en Azië, Vereniging

Herkomst

Hongarije. Waarschijnlijk is de Puli afkomstig uit Azie, rond het jaar 1000 door nomaden naar Hongarije gebracht, hij heeft veel overeenkomsten met de Tibetaanse Terriër.

Algemeen voorkomen

Het meest karakteristieke aan dit ras is zijn vervilten vacht die hem op de poesta's tegen de kou en zon beschermd. Het is een opgewekte, beweeglijke, middelgrote hond met een stevige vierkante bouw.

Schofthoogte

reuen 39 - 45 cm, teven 36 - 42 cm.

Gewicht

reuen 13 - 15 kg; teven 10 - 13 kg.

Vacht

De vacht verhaart niet maar groeit door. Hij bestaat uit fijne wolharen en grove dekharen. De kwaliteit van de vervilte koorden wordt bepaald door de verhouding tussen deze twee haarsoorten. De kleuren zijn zwart, wit en maszkos faco.

Gebruik

Herdershond die tijdens het opdrijven van de schapen op en over ze heen springt. Hij wordt gebruikt als waakhond en in de hondensport

Gezondheid

Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie en bepaalde erfelijke oogafwijkingen.

Aard

Schrander, waaks, strijdlustig, vol zelfvertrouwen, levendig en trouw aan zijn gezin. De Puli leert redelijk snel maar heeft vanwege zijn neiging tot onafhankelijkheid een consequente opvoeding nodig.

Bijzonderheden

De Puli mag niet geborsteld of gekamd worden. Regelmatig moet de vervilting worden gescheurd. Als men de hond wast, moet men er rekening mee houden dat het dagen kan duren voordat de hond weer droog is. Men moet oppassen met zwemmen, want doordat de vacht veel water opneemt, kan de hond uiteindelijk verdrinken

Bron

Raad van Beheer

Joomla templates by a4joomla