Polski Owczarek Nizinny

Polski Owczarek Nizinny

Informatie

Polski Owczarek Nizinny Club Nederland

Herkoms

Voorvaderen van dit ras hoedden eeuwenlang schapen op de Poolse vlakten. De ruige vacht was nodig tegen regen, sneeuw en koude. De arme boeren die deze Nizinny's gebruikten, fokten ze op werkeigenschappen. Vooral na WO II is een meer homogeen rasbeeld ontstaan.

Algemeen voorkomen

De Nizinny is compact en gespierd en is iets langer dan hoog (10:9). Hij draagt zijn hoofd tamelijk horizontaal. Hij heeft een lange vacht, ook op het hoofd. Zijn ogen worden op een karakteristieke manier door zijn haar bedekt waardoor het hoofd groter lijkt dan het is. Zijn staart wordt gecoupeerd.

Schofthoogte

reuen 45 - 50 cm; teven 42 - 47 cm

Gewicht

15 - 20 kg

Vacht

Een ruige, lange en overvloedige vacht waarbij zowel recht als lichtgolvend haar geaccepteerd wordt. De Nizinny heeft een zachte, dikke ondervacht. Wit met grijs of effen grijs zijn de kleuren die het meeste voorkomen, alhoewel alle kleuren en aftekeningen zijn toegestaan.

Gebruik

Schapenhoeder, gezinshond

Gezondheid

Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie.

Aard

Vrolijk, levendig maar beheerst, intelligent, snel van begrip, gehoorzaam, soms iets gereserveerd naar vreemden, waakzaam en alert en begiftigd met een goed geheugen. Aanhankelijk voor het eigen gezin.

Bijzonderheden

Eenmaal per week goed borstelen en kammen; dagelijkse vachtcontrole is gewenst.

Bron

Raad van Beheer

Joomla templates by a4joomla