Schapendoes

Schapendoes

Informatie

Vereniging De Nederlandse Schapendoes

Herkomst

Zoals met vele werkhonden die in vroeger tijden niet door de adel werden gebruikt, is er weinig vastgelegd over dit oude inlandse ras. Waarschijnlijk werd de Schapendoes door het hele land ingezet. Het is o.a. aan de heer Toepoel te danken dat dit Nederlandse ras na WO II weer is opgebouwd en fokzuiver is gemaakt.

Algemeen voorkomen

Een lichtgebouwde hond die zich soepel en met een verende gang beweegt. Hij kan zeer goed springen en heeft een opvallend dikke, lange staart. De Schapendoes heeft ronde ogen en een ruige vacht.

Schofthoogte

reuen 43 - 50 cm; teven 40 - 47 cm

Gewicht

15 kg

Vacht

De haren zijn 7 cm of langer en groeien dicht bij elkaar uit de huid. Deze dunne haren klitten gemakkelijk in het onderhaar dat ook altijd aanwezig moet zijn. De Schapendoes heeft een kuif, snorren en baard. Alle kleuren zijn toegestaan maar hij is meestal grauwgrijs tot zwart.

Gebruik

Herdershond en gezinshond.

Gezondheid

Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van bepaalde erfelijke oogafwijkingen.

Aard

Schrander, temperamentvol, levendig, zeer speels, vrolijk, leergierig, moedig, innig trouw aan zijn gezin. Er ontgaat hem niets. Waaks bij onraad. Zijn herdersinstincten zijn bewaard gebleven.

Bijzonderheden

Het is niet de bedoeling dat een Schapendoes er 'keurig netjes' bijloopt, maar regelmatig borstelen en kammen is nodig tegen klitten.

Bron

Raad van Beheer

Joomla templates by a4joomla