Lancashire Heeler

Lancashire Heeler

Informatie

Lancashire Heeler Club

Herkomst

Zoals de naam al zegt is dit ras oorspronkelijk afkomstig uit de streek Lancashire. Lancashire Heelers zijn gefokt voor het drijven van vee, voornamelijk koeien, die ze van de weilanden rond de steden naar de markt en de slachthuizen in de stad brachten. Ze dwingen respect af bij de koeien door hen in de hakken en de neus te bijten, dit is het zogenaamde “heelen”. Vroeger bestonden er diverse “Heeler rassen” in Engeland, thans is de Lancashire Heeler nog de enige die de naam Heeler draagt. De Lancashire Heeler, vroeger ook wel Ormskirk Heeler genoemd is waarschijnlijk ontstaan uit onder andere de Welsh Corgi Cardigan en de Manchester Terrier.

Algemeen voorkomen

Een kleine, krachtige, stevig gebouwde werkhond die alert en energiek is.

Schofthoogte

De ideale schofthoogte is: voor reuen: 30 cm (12 inches); voor teven: 25 cm (10 inches).

Gewicht

Ongeveer 6-8 kilo.

Vacht

De korte, dichte en harde bovenvacht is waterbestendig en moet een dikke wollige ondervacht hebben die niet zichtbaar mag zijn door de bovenvacht heen. Een lange of golvende vacht is ongewenst.

Gebruik

Vroeger als herdershond, tegenwoordig is hij vooral gezinshond die geschikt is voor de meeste takken van hondensport. Ze zijn door hun werkwillige karakter prima te trainen en de Heeler vindt het erg leuk om “iets” te mogen doen.

Gezondheid

Er komen diverse oogafwijkingen in het ras voor, fokdieren moeten hier regelmatig op worden gecontroleerd. Er is een DNA test voor lensluxatie beschikbaar.
Er komt ook wel eens patella luxatie voor.

Aard

De Heeler is moedig, vrolijk en bijzonder trouw aan zijn eigenaar. Zijn vrolijkheid en gevoel voor humor maken de Heeler een prettige metgezel. Zijn oorsprong als herdershond maakt dat hij een moedig karakter moet hebben, en werkwillig is. Dat maakt hem tevens geschikt voor diverse takken van hondensport. Naast zijn werk als veedrijver werd de Heeler ook gebruikt om de boerderij vrij te houden van ongedierte. Tevens was dit hondje geliefd bij stropers om konijnen te vangen. Als hij van pup af aan gewend wordt aan andere huisdieren geeft dat weinig problemen, maar het jagen op kleine dieren zit hem wel in de genen. De Heeler is een grote hond in een kleine verpakking, en heeft een consequente opvoeding nodig! Het zijn beslist geen schoothondjes, dat neemt niet weg dat ze graag op schoot zitten maar alleen als er niets beters te doen is. 

Bijzonderheden

Nationaal erkend ras door de Raad van Beheer per 1 november 2009.
De FCI heeft dit ras nog niet erkend. Dit betekent dat het ras niet in aanmerking komt voor toekenning van het CACIB.
Het ras kan ingeschreven worden in het NHSB.
Het ras komt in aanmerking voor het toekennen van het CAC en kan ingeschreven worden op exposities: tentoonstellingen, (kampioenschaps-) clubmatches

Bron

Raad van Beheer

Joomla templates by a4joomla