Komondor

Komondor

Informatie

Herders- en Berghonden van Zuid- en Oost-Europa en Aziƫ, Vereniging

Herkomst

Al zo'n duizend jaar treedt de Komondor op als bewaker van kuddes vee. Zijn markante vacht beschermt hem tegen de extreme temperaturen op de Hongaarse poesta's en tegen roofdieren. De op het oog zo rustige en bedachtzame Komondor kan razendsnel reageren en er ontsnapt niet veel aan zijn kaken. Vaak werd de hond alleen bij de kudden achtergelaten, waardoor hij zich tot een zeer zelfstandige beschermer heeft ontwikkeld.

Algemeen voorkomen

Een grote hond met zware botten. Zijn vacht verbergt een krachtig, gespierd lichaam dat iets langer is dan hoog. Hij beweegt zich soepel en statig met een kenmerkende uitgrijpende draf.

Schofthoogte

reuen minimaal 70 cm, gemiddeld 80 cm; teven minimaal 65 cm, gemiddeld 70 cm

Gewicht

reuen 50 - 60 kg; teven 40 - 50 kg

Vacht

De vacht bestaat uit een wolharen ondervacht met grove dekharen. De verhouding hiertussen bepaalt of de vacht vervilt of tot koorden bijeen klit. De kleur is wit, de huid meestal leikleurig.

Gebruik

Kuddebewaker

Gezondheid

Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie en bepaalde erfelijke oogafwijkingen.

Aard

Eigenzinnig met een sterk gevoel voor goed en kwaad. Moedig, dominant en ondernemend. Sterke band met zijn baas op basis van wederzijds respect. Een Komondor verdedigt zijn baas en diens eigendommen tot het eind. Wantrouwend tegenover vreemden. Deze hond is bepaald niet geschikt voor iedereen; het beschermende instinct kan in onze overvolle maatschappij voor problemen zorgen.

Bijzonderheden

De Komondor mag niet geborsteld of gekamd worden. Regelmatig moet de vervilting worden gescheurd. Als men de hond wast, moet men er rekening mee houden dat het dagen kan duren voordat de hond weer droog is. Men moet oppassen met zwemmen, want doordat de vacht veel water opneemt, kan de hond uiteindelijk verdrinken.

Bron

Raad van Beheer

Joomla templates by a4joomla