Briard

Briard

Informatie

Nederlandse Briard Club
Briard Vereniging Nederland

Herkomst

De geschiedenis van de Chien de Brie, zoals hij ook wel wordt genoemd, verdwijnt in de mistflarden van het grijze verleden. Al eeuwen trekken ruigharige Briard-achtige honden met de nomadische schaapskuddes mee, vooral in Frankrijk. In WO I werd de Briard gebruikt als berichthond, Rode Kruishond en om karretjes met munitie te trekken.

Algemeen voorkomen

De Briard is een imposante, levendige en elegante verschijning. Het is een middelgrote, stevig gebouwde, langharige herdershond. Hij is zo sterk behaard, dat men van zijn hoofd vaak niet meer ziet dan zijn donkere neus, zijn tong en af en toe de glinstering van zijn ogen. En de oren, die als de hond alert is, constant in beweging zijn. In Nederland is het couperen van de oren verboden. De ruim behaarde staart wordt laag gedragen, met een haak erin. Aan de achterpoten heeft de Briard dubbele wolfsklauwen.

Schofthoogte

reuen 62 - 68 cm; teven 56 - 64 cm

Gewicht

30 - 35 kg

Vacht

Golvende vacht, minimaal 7 cm lang. De bovenvacht is hard en droog als geitenhaar. De ondervacht is zacht en wollig. Behalve wit, kastanjerood en bruin zijn alle kleuren toegestaan, mits eenkleurig, met een voorkeur voor zwart, fauve of grijs.

Gebruik

Schapen hoeden, begeleiden en beschermen en bewaken van de baas en zijn eigendommen. Zijn evenwichtige, wendbare en leergierige aard samen met onvermoeibare inzet en zelfstandige manier van werken maakten hem bij de schaapsherder zeer geliefd. Door zijn aangeboren voorzichtigheid tegenover moeilijkheden is hij zeer geschikt voor dit werk.

Gezondheid

Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie en de aanwezigheid van erfelijke oogafwijkingen en moeten een rasgedragstest hebben doorstaan.

Aard

De Briard is alert, waakzaam en moedig, zelfstandig en vaak dominant, verder zeer trouw en `honkvast┬┤. Bereid tot verdedigen wanneer dit werkelijk noodzakelijk is. Terughoudend maar niet onvriendelijk tegen vreemden, voorzichtig en zacht naar kinderen. Heeft veel aandacht en voldoende leiding nodig, want een zekere eigenzinnigheid is hem niet vreemd.

Bijzonderheden

Eenmaal per week goed borstelen en kammen.

Bron

Raad van Beheer

Joomla templates by a4joomla