Bouvier des Flandres

Bouvier des Flandres

Informatie

Nederlandse Bouvier Club (N.B.C.)
Boe4

Herkomst

Over de voorouders van de Bouvier wordt nog steeds getwist, maar hij is afkomstig uit het weidegebied op de grens van Zuidwest-Vlaanderen en Frankrijk. Met de veranderingen in de Belgisch-Franse rasstandaard in de jaren zestig is ook het uiterlijk van de hond veranderd. Zo werden het garnituur en de overige beharing overvloediger en de voorsnuit korter.

Algemeen voorkomen

Een krachtig gebouwde gedrongen hond, kort in de lendenen, die op sterke en goed gespierde benen staat. Zijn vurige blik waaruit schranderheid, durf en wilskracht spreken, verlevendigt zijn norse voorkomen.

Schofthoogte

reuen 62 - 68 cm; teven 59 - 65 cm

Gewicht

reuen 35 - 40 kg; teven 27 - 35 kg

Vacht

De ondervacht is fijn en dicht aaneengesloten. De dekharen zijn dof, droog, ruig en warrelig, niet gekruld. Samen vormt dit een waterbestendige vacht. De Bouvier mag de volgende kleuren hebben: grijs, vaal, gestroomd of zwart gevlamd of zwart. Blond wordt niet erkend.

Gebruik

Voormalig veedrijver, tegenwoordig waak- en verdedigingshond en gezinshond.

Gezondheid

Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie en moeten een rasgedragstest hebben doorstaan.

Aard

Eigenzinnig, soms stuurs, moedig, gehard, evenwichtig, onverstoorbaar, waakzaam, zeer trouw aan zijn gezin, geschikt voor kinderen, verstandig. Een Bouvier heeft consequente leiding nodig en werkt graag voor zijn baas.

Bijzonderheden

Borstelen en drie maal per jaar (laten) trimmen.

Bron

Raad van Beheer

Joomla templates by a4joomla