Bergamasco

Bergamasco

Informatie

Herders- en Berghonden van Zuid- en Oost-Europa en Aziƫ, Vereniging

Herkomst

De Bergamasco is een van origine Italiaans ras. Het kende slechts een klein verspreidingsgebied in Noord Italiƫ rondom de stad Bergamo. Vanuit deze streek trokken in het vroege voorjaarherders met hun kudde naar de Alpenweiden. In de herfst keerden ze terug. In de Alpenvalleien waren herder en hond op elkaar aangewezen waardoor een aparte band ontstond die het bijzondere karakter van dit ras heeft bepaald. De Bergamasco had als taak de kudde te begeleiden.

Algemeen voorkomen

Een vierkante verschijning zeer geschikt voor het buitenleven. Zijn vacht is voor isolatie en warmte en vormt tevens een goede bescherming tegen roofdieren.

Schofthoogte

reuen 60 cm + of - 2 cm; teven 56 cm + of - 2 cm

Gewicht

reuen 32 - 38 kg; teven 26 - 32 kg

Vacht

Lange en overvloedige vervilte vacht die de hond beschermt tegen wisselende weersomstandigheden. De kleuren zijn zwart, egaal grijs of grijs gevlekt. De vacht vraagt anders dan verwacht nauwelijks onderhoud.

Gebruik

Herdershond en gezinshond.

Gezondheid

Soms komt heupdysplasie voor.

Aard

Evenwichtig, waakzaam, vrolijk, vriendelijk, en zeer gehecht aan eigen mensen. De Bergamasco is een buitenhond, maar houdt van zijn plaats binnen.

Bijzonderheden

Tot ongeveer het eerste jaar moet de hond geborsteld worden, dan begint het vervilten. Indien vilten breder worden dan ca. 3 cm moeten ze gedeeld (gescheurd) worden

Bron

Raad van Beheer

Joomla templates by a4joomla