Kangal Köpek

anatolische herdershond

Informatie

Herders- en Berghonden van Zuid- en Oost-Europa en Azië, Vereniging

Herkomst

De hond is afkomstig uit Turkije en wordt daar door de bevolking "Kangal" genoemd. Internationaal is deze naam bij de liefhebbers van dit ras ook de meest gebruikelijke. In Engeland wordt de hond voornamelijk Karabash genoemd, of ook wel Karabash-Kangal en dit was vroeger ook in Turkije de algemene benaming. Het betreft een heel oud ras dat behoort tot de groep der kuddebewakers (berghonden/molossers).

Algemeen voorkomen

Grove, hoge, grote en krachtig gebouwde hond, snel met een goed uithoudingsvermogen.

Schofthoogte

reuen 74 - 81 cm, teven 71 - 79 cm

Gewicht

reuen 50 - 64 kg, teven 41 - 59 kg

Vacht

Tamelijk korte vacht (kort stokharig) met een dichte ondervacht. De vacht ligt vlak aan, en is iets langer op de hals, schouders, broek en staart. Ofschoon alle kleuren zijn toegestaan is de meest gewenste kleur eenkleurig roomkleurig tot fawn met een zwart masker en zwarte oren, met eventueel een kleine witte borstvlek, en korte witte sokken.

Gebruik

Beschermt de kudde tegen predatoren zoals wolven of rovende wilde honden.Hij hoedt de kudde echter niet. Het is absoluut géén herdershond al doet de naam anders vermoeden.

Gezondheid

Behalve heupdysplasie geen ernstige rasspecifieke problemen bekend.

Aard

Het is een hond die in het algemeen voor het gezin heel erg tolerant is, dit zowel naar mensen als naar andere dieren binnen dit samenlevingsverband. Voorwaarde is wel dat de hond opgroeit samen met deze andere dieren. Tegenover hem niet bekende mensen is hij mits goed gesocialiseerd niet agressief. Hij is echter wel tot op zekere hoogte waaks op eigen terrein. Problemen kunnen ontstaan met andere honden van gelijk geslacht. Ook zijn onafhankelijke gedrag kan, mits niet goed begeleid, problemen geven; wegloopgedrag. Het gedrag van de hond moet heel rustig en stabiel zijn, dominant zonder overmatige agressie. De hond moet zeer consequent opgevoed, maar zonder daarbij over te gaan tot fysieke dwangmiddelen. 

Bijzonderheden

De vacht vereist regelmatige kam- en borstelbeurten.

Bron

Raad van Beheer

Joomla templates by a4joomla