Bearded Collie

Bearded Collie

Rasvereniging(en)

Nederlandse Bearded Collie Club

Herkomst

 

De Beardie lijkt weinig op de andere Schotse Herdershond, de Collie. Vermoedelijk behoort de Polski Owczarek Nizinny tot zijn voorouders. In de 16e eeuw kwam deze Poolse veedrijver met schapentransporten mee naar Schotland. De herders waren verrukt van het werken van de Nizinny en ruilden enkele schapen tegen een paar honden.
 

Algemeen voorkomen

Een slanke, levendige hond met een lange vacht. De Beardie mag niet zwaar zijn, of te rank. Hij is langer dan hoog, maar er moet voldoende licht onderdoor komen.

Schofthoogte

reuen 53 - 56 cm; teven 51 - 53 cm

Gewicht

Reuen 22 - 26 kg, teven 18 - 24 kg

Vacht

en dubbele vacht waarbij de bovenvacht lang, hard en recht is en de ondervacht zacht en wollig. Voorkomende kleuren zijn: alle tinten grijs en bruin - zandkleurig, leikleurig, zwart, roodachtig bruin - al dan niet met witte aftekeningen.

Gebruik

Herdershond, gezinshond

Gezondheid

Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie.

Aard

Actief, attent, vrolijk, soms uitgelaten, blaft graag en veel, lief, aanhankelijk, leergierig, intelligent met een groot aanpassingsvermogen. Hij heeft een zachte hand van opvoeden nodig om het open en opgewekte karakter te behouden.

Bijzonderheden

Dagelijks borstelen om ongerechtigheden en klitten te verwijderen. Een goede vachtverzorging is veel werk; hou daar rekening mee.

Bron

Raad van Beheer
Joomla templates by a4joomla