Australian Stumpy Tail Cattle Dog

Australian Stumpy Tail Cattle Dog

Informatie

 

Herkomst

De "Stumpy Tail" heeft een lange geschiedenis in Australiƫ en hij werd in het begin van de 19e eeuw zorgvuldig gefokt voor het hoeden van het vee. Door kruisingen van Noord-Engelse veehoeders en de Dingo ontstond het ras. De staartloze honden werden "Timmins Biters" genoemd. Het waren uitzonderlijk goede werkers, maar ze waren te fel naar het vee. Door de honden weer te kruisen met kortharige "blue merle" Collies, ontstond de uiteindelijke voorvader van de huidige "Stumpy Tail Cattle Dog".

Algemeen voorkomen

Een, tamelijk vierkante, werkhond moet robuuste uitstraling en voldoende massa.

Schofthoogte

Reuen: 46-51 cm, teven: 43-48 cm.

Vacht

De bovenvacht is realtief kort, recht, dicht en middelmatig ruw. De ondervacht is kort, dicht en zacht. Het haar aan de nek is langer dan op de rest van het lichaam. Het haar op het hoofd, benen en voeten moet kort zijn. 
Kleuren:

  • Blauw of blauw gemarmerd, al dan niet met zwarte aftekening op het hoofd. Zwarte aftekening op het lichaam is toegestaan.

  • Rood gespikkeld: het lichaam moet volledig gespikkeld zijn, ook de ondervacht, al dan niet met rode aftekening op het hoofd. Rode platen op het lichaam is toegestaan.

Gebruik

Een uitstekende "kudde" hond.

Aard

Harder werker, alert en hard, maar mag nooit agressief of terughoudend zijn.

Bijzonderheden

Voorlopig erkend door de FCI 06-07-2005

Bron

Raad van Beheer

Joomla templates by a4joomla