Ciobanesc Romanesc de Bucovina

Informatie

Nog geen rasvereniging in Nederland

Herkomst

Roemenië. Gebruikt bij de jacht op beren en wolven in Zuid-Oost Europa

Algemeen voorkomen

Het lichaam is erg gespierd. Het zijn grote honden die trots uitstralen en niet bang zijn.

Schofthoogte

Reuen 68-78 cm, teven 64-72 cm.

Gewicht

In verhouding tot de hoogte

Vacht

De vacht is harig. Borstelen is zeker aan te raden.

Gebruik

Van oorsprong jagen op beren en wolven, maar is ook een goede gezelschapshond.

Gezondheid

Geen bijzonderheden bekend

Aard

De Ciobanesc Romanesc de Bucovina is een ras dat twee kanten heeft. Ze kunnen een gevecht met een beer of wolf aangaan en winnen, maar het zijn ook zachtaardige honden en lief voor kinderen. Prima als gezelschapshond.

Bijzonderheden

 

Bron

hondenrassen.nl

Kangal Köpek

anatolische herdershond

Informatie

Herders- en Berghonden van Zuid- en Oost-Europa en Azië, Vereniging

Herkomst

De hond is afkomstig uit Turkije en wordt daar door de bevolking "Kangal" genoemd. Internationaal is deze naam bij de liefhebbers van dit ras ook de meest gebruikelijke. In Engeland wordt de hond voornamelijk Karabash genoemd, of ook wel Karabash-Kangal en dit was vroeger ook in Turkije de algemene benaming. Het betreft een heel oud ras dat behoort tot de groep der kuddebewakers (berghonden/molossers).

Algemeen voorkomen

Grove, hoge, grote en krachtig gebouwde hond, snel met een goed uithoudingsvermogen.

Schofthoogte

reuen 74 - 81 cm, teven 71 - 79 cm

Gewicht

reuen 50 - 64 kg, teven 41 - 59 kg

Vacht

Tamelijk korte vacht (kort stokharig) met een dichte ondervacht. De vacht ligt vlak aan, en is iets langer op de hals, schouders, broek en staart. Ofschoon alle kleuren zijn toegestaan is de meest gewenste kleur eenkleurig roomkleurig tot fawn met een zwart masker en zwarte oren, met eventueel een kleine witte borstvlek, en korte witte sokken.

Gebruik

Beschermt de kudde tegen predatoren zoals wolven of rovende wilde honden.Hij hoedt de kudde echter niet. Het is absoluut géén herdershond al doet de naam anders vermoeden.

Gezondheid

Behalve heupdysplasie geen ernstige rasspecifieke problemen bekend.

Aard

Het is een hond die in het algemeen voor het gezin heel erg tolerant is, dit zowel naar mensen als naar andere dieren binnen dit samenlevingsverband. Voorwaarde is wel dat de hond opgroeit samen met deze andere dieren. Tegenover hem niet bekende mensen is hij mits goed gesocialiseerd niet agressief. Hij is echter wel tot op zekere hoogte waaks op eigen terrein. Problemen kunnen ontstaan met andere honden van gelijk geslacht. Ook zijn onafhankelijke gedrag kan, mits niet goed begeleid, problemen geven; wegloopgedrag. Het gedrag van de hond moet heel rustig en stabiel zijn, dominant zonder overmatige agressie. De hond moet zeer consequent opgevoed, maar zonder daarbij over te gaan tot fysieke dwangmiddelen. 

Bijzonderheden

De vacht vereist regelmatige kam- en borstelbeurten.

Bron

Raad van Beheer

Zwitsterse Witte Herder

Zwitserse Witte Herder

Informatie

Zwitserse Witte Herder Vereniging Nederland

Herkomst

In Canada en Amerika ontstaan ras. Voortgekomen uit witte Duitse Herders; sinds 1933 werd wit niet meer in dat ras geaccepteerd. Vanuit de VS en Canada opnieuw geïntroduceerd in Europa. Al snel werden deze witte honden redelijk populair. In 1991 door Zwitserland als eerste Europese land als ras erkend, daarna door Denemarken. Sinds juni 1992 in Nederland geregistreerd (als Amerikaans-Canadese Witte Herder) en vanaf januari 1998 erkend. De standaard werd in 1997 opgesteld door Zwitserland. De FCI heeft het ras nog niet erkend.

Algemeen voorkomen

Krachtige, goed bespierde, middelgrote hond met een vloeiende belijning.

Schofthoogte

reuen 60 - 66 cm, teven 55 - 61 cm

Gewicht

reuen 30 - 40 kg, teven 25 - 35 kg

Vacht

Middellang, dicht, goed aanliggend stokhaar of langstokhaar met rijke wollige ondervacht, op het hoofd en aan de voorzijde van de benen korter haar; wit

Gebruik

Familie- en gebruikshond

Gezondheid

 

Aard

Temperamentvol zonder nervositeit, opmerkzaam en waakzaam, in eerste instantie voorzichtig ten opzichte van onbekende zaken. Vriendelijk naar bekenden, tegenover vreemden gereserveerd, zonder angst of agressie.

Bijzonderheden

Regelmatig kammen en borstelen, tijdens de rui is een ´herderhark´ handig

Bron

Raad van Beheer

Schipperke

Schipperke

Informatie

www.Schipperkesvriendennederland.nl

Herkomst

Schipperke is afgeleid van het Vlaamse woord voor herdershondje: 'scheperke'. Het is een wijdverbreid misverstand dat de naam van dit kleinste herdershondje afkomstig is van Schippershondje. Vermoedelijk heeft dit oude ras inderdaad in vroeger tijden bij de schapen gewerkt. Door zijn luidruchtige gedrag is het hoeden van vee niet de sterkste kant van het Schipperke. Nog steeds zoekt hij graag het gezelschap van paarden op. Verder maakt hij jacht op mollen en jaagt konijnen en hazen uit het kreupelhout.

Algemeen voorkomen

Een kleine stevige hond zonder staart die zich duidelijk groter voelt dan hij is. Het oog is eerder ovaal dan rond. Het Schipperke heeft een levendige uitdrukking en een uitstekend gehoor.

Schofthoogte

ongeveer 25-35 cm

Gewicht

groot slag 5 - 8 kg; klein slag 3 - 5 kg

Vacht

De vacht is overvloedig en voelt wat hard aan. Het Schipperke heeft een kraag en een broek. De effen zwarte vacht glanst mooi.

Gebruik

Waakhond, verdelger van ongedierte, gezinshond.

Gezondheid

Geen ernstige rasspecifieke gezondheidsproblemen bekend.

Aard

Dartel, soms onstuimig, onverschrokken, alert, nieuwsgierig, intelligent, beweeglijk, lenig, bedrijvig, onvermoeibaar, zeer waaks met een scherpe blaf, hij blaft graag, trouw, gericht op zijn gezin, zacht voor kinderen, houdt zich afzijdig van vreemden. Dapper, springt in de bres voor alles waarvan hem de wacht is toevertrouwd, nieuwsgierig en steeds druk bezig met wat er in zijn directe omgeving gebeurt. Het Schipperke is ondanks zijn grootte bepaald geen schoothond; hij laat zich niet vertroetelen. Hij is juist door zijn grootte wel geschikt voor mensen die klein behuisd zijn.

Bijzonderheden

Regelmatig borstelen en kammen.

Bron

Raad van Beheer

Zuid-Russische Ovcharka

Zuid-Russische Ovcharka

Informatie

Herders- en Berghonden van Zuid- en Oost-Europa en Azië, Vereniging

Herkomst

Deze hond is een bewaker en verdediger van de kudde. Hij is gefokt om de krachtige wolven in het zuiden van de Oekraïne en de Krim aan te kunnen.

Algemeen voorkomen

Een grote, sterk gespierde hond met hangende oren en een staart die aan het einde in een haak hangt. De Zuid-Russische Owcharka is levendig en heeft zeer snelle reflexen.

Schofthoogte

reuen minimaal 65 cm; teven minimaal 62 cm

Gewicht

40 - 60 kg

Vacht

De Zuid-Russische Owcharka heeft een dubbele vacht die weerbestendig is: een dichte ondervacht en een lange, ruwe en borstelige bovenvacht. Hij komt voor in de kleuren wit, verschillende tinten grijs/beige en in wit met grijze platen.

Gebruik

Herdershond en waakhond.

Gezondheid

In het ras komt heupdysplasie voor; verder geen rasspecifieke problemen bekend.

Aard

Zelfstandig, eerlijk, onomkoopbaar, moedig, intelligent, sober en hard voor zichzelf. Hij is zeer trouw aan zijn baas en diens gezin, wantrouwend tegenover vreemden, dominant (reuen dulden soms geen andere reuen op hun terrein) en zeer territoriumgebonden. Hij handelt meestal naar eigen inzicht en kan dat razendsnel doen. De opvoeding moet op wederzijds respect gebaseerd zijn; een Zuidrussische Owcharka voert alleen een bevel uit als hij daar het nut van inziet. Deze hond is eschikt voor mensen die de ruimte hebben en afgelegen wonen; het is zeker geen hond voor beginners.

Bijzonderheden

Regelmatig kammen en borstelen.

Bron

Raad van Beheer

Joomla templates by a4joomla